Stormaktstiden 1611-1721

Här har vi samlat det vi har i litteratur gällande svensk stormaktstid 1611-1721. Detta sortimentet kommer succesivt att växa. Dels för att det är en intressant del av vår historia men även eftersom det är här Sverige tar form som stat. Sverige formas som nation och går ur medeltiden och in i en process som formar rikets framtid. Tiden benäms i modern historiaskrivning som tidigmodern historia.
Sveriges första stora arbetsplatser, Falu koppargruva samt skeppsgården i Stockholm. Administration och kultur har mycket av sin vagga under 1600 talet, när det krävs ordning i en statsapparat för att finansiera nationella satsningar. Ställ gärna frågor om böcker om du saknar något. Vi har även en hel del antikvariska böcker som vi inte visar i shoppen, kontakta oss gärna.

Kommentar till bilden som toppar denna sidan. Svensk stormaktstid har lämnat sina spår runtom oss i landet. Om man är uppmärksam så hittar man spåren på nära håll. Brahehus utefter E4 vid gränna känner nog de flesta igen, här med en nyfiken bokhandlare i mittenfönstret nedre raden. Bilden under är från Floda kyrka i Sörmland, Lars Kaggs gravkor. Änkan Agneta Ribbing lät uppföra det Kaggskagravkoret över sin make fältmarskalken Lars Kagg. Detta är det mest påkostade gravkoret i landet, längst till höger visar bilden de berömda stuckaturerna i taket. Skaparen Carlo Garoves mästararbete som gav fortsatt arbete i Sverige, bland annat vid Drottningholms slott. Det krigiska 1600 talet slutade 1721....så brukar man säga. Pukvagn kopia skapad av entusiaster. De stora imponerande pukorna (trummorna) rördes ( trummades) i alla sammanhang, men ofta för att patruller skulle hitta tillbaka till lägret efter mörkrets inbrott.  I högra hörnet bilden av ett karolinerkompani från armens 500 års jubileum vid Gärdet Stockholm sommaren 2023, även pukvagnen är från detta tillfälle.
Vasa kommer vi inte undan, vårt mest besökta turistmål. Mittenbilden tagen mitt i natten, bokhandlaren agerar spöke en gång om året för barn som övernattar, Gå med i Vasamuseets vänner, "Natt på museet" sker en gång om året för barn.  
Gustav II Adolfs gravkor får avsluta, den ende svenske kungen med tillägget Magnus, den store......
Vasa var ett försök att få en enhetsbeväpning med mycket stark eldgivning, det kunde ha gått? 

David Klöcker Ehrenstrahl David Klöcker Ehrenstrahl : stormaktstidens porträttmålare
Lucidor Jag en olycklig spåman, Lasse Lucisdor

Intressant av Lars Ericsson Wolke om Karl XII mannen och arvet: Inspelat 2018

Stormaktens undergång Det stora Nordiska kriget 1700-1721

I hundratals titlar har Det Stora Nordiska Kriget skildrats i svensk och utländsk litteratur. (det lär finnas uppemot 200 titlar enbart om KarlXll:s död) Vi har samlat en del av de aktuella titlar som finns i handeln, men får inom kort in betydligt fler. kriget och samhället skildras ut flera olika synvinklar, och att läsa de olika kanske ger en bättre och mer rättvis bild av det som hände. Det var en tid för armod som vi kan läsa i Magnus Västerbros bok "Tyrannens tid" Det var en tid för hjältar, det kan vi läsa i boken om "Kungens män", truppen på drygt 150 drabanter som bildade en elitstyrka i Svenska armén. Det var en sista strid i Skåne som vi kan läsa i boken med samma namn. Högaktuell är boken om "Den gyllene freden - 1721" Den korta tid som Ryssland öppnade sig för forskning har lett till en hel del nya vinklingar i ämnet. Det Stora Nordiska Kriget är ett forskningsområde som ständigt växer och ändrar sig: Följ det hos oss på Firmaboken.

Nyhet om Stora Nordiska Kriget - 1721 NYHET: Hör rösterna från förhören, nytt dokumenterat arkivmaterial

Ställ gärna frågor om böcker som gäller stormaktstiden och kom in med önskemål. Detta är ett focusområde och bokhandlaren har ett omfattande antikvariskt sortiment. Vi kommer löpande med nya titlar. 

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.
Nyhet hos oss. Kungens män Nyhet: Kungens Män, Karl XII:s Drabanter
Ett samtal mellan Drottning Kristina, och författaren Inger Schuberth. Drottning Kristina den äldre om hennes liv och hennes samtid.

Stormaktens historia

Under Stormaktstiden eller det som kalls tidigmodern historia förändrades Sverige i grunden. Statsstaten växte fram, städer grundades, struktur och organisation krävdes för att hantera ett växande rike. Riket i sin tur växte genom ändlösa krig som drabbade befolkningen hårt. 
men det var även en inrikes kolonisation, en import av kultur från kontinenten, ett slösande praktliv hos delar av aristokratin. 
Allt detta har satt sina spår i vårt samhälle idag, läs böcker om denna turbulenta, spännande tid i vår historia. 

Sebastian Jägerhorn Nyhet/Fynd med lågpris - Hårdast bland de hårda

Se gärna filmen om Rysshärjningarna, författaren Gunnar Lind intervjuas samt boken Brända hemman presenteras

Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland Karolinerna Turdfjäll & Höljeman : soldat- och familjeliv 1700-talets Norrland
Ny upplaga Den sista striden om Skåne

"Sista slaget" en sång med Elina Järventaus Johansson som beskriver Sveriges sista slag 1809

 • Stor uppladdning med nya titlar

  Firmaboken utvidgar sortimentet inom fler områden men främst kultur historia och natur. Detta genom ett större inköp av böcker från ett förlag som styr om sin verksamhet. 

  Läs mer…
  2024-02-25 13:40
 • Fler böcker om Sveriges 1600-tal

  Fler böcker om Sveriges 1600-tal

  Ett litet textutlägg om bilden som nu toppar vår sida om Sveriges Stormaktstid. 
  Bilderna är ett collage som lyfter fram några av de minnen som finns av Sveriges 1600-tal
  En speciell hemsida som stöd för firmaboken planeras för att utveckla jakten på vår tidigmoderna historia. 

  Läs mer…
  2023-10-27 09:48
 • Armén 500 år

  Armén 500 år

  Firanden av 500 år duggar tätt. Flottan, Gustav Vasas trontillträde och nu senast svenska armén 500 år

  Läs mer…
  2023-09-11 11:33
 • Vi lyfter fram "Coyote": Poetisk spänningsroman i vildmarksmiljö - Inbunden

  Vi lyfter fram "Coyote": Poetisk spänningsroman i vildmarksmiljö - Inbunden

  Jag blundar och tar ett djupt andetag. Återkallar bilden av mitt lilla bo som jag tvingades fly ifrån, husvagnen där jag hade det så bra, tvättlinan som svajar i vinden, lönnlövens doft av rost, mitt eget förlorade paradis. Sen minns jag också stövelspåren och leran på min dörrmatta. Och coyotefällen som jag kanske inte borde ha behållit.  

  Läs mer…
  2023-09-06 12:04
 • Ny Specialsida om Vikingatiden

  Ny Specialsida om Vikingatiden

  Nu har vi samlat en del av de titlar vi har som berör vikingar och vikingatiden. Fakta och Fiktion i en härlig sammanställning, ....och fler titlar kommer. 

  Läs mer…
  2023-08-31 19:07
 • Trevligt resmål på semestern

  Trevligt resmål på semestern

  Tysslingen naturcenter vid Rånnesta utanför Örebro är inte enbart rastplats för svanar på våren utan har verksamhet året runt. Bland annat vår butik: Tysslingens Naturbokhandel.

  Läs mer…
  2023-07-29 13:15
 • Öppet hela sommaren

  Öppet hela sommaren

  Vid natursköna Tysslingen utanför Örebro finner du vår butik, öppet onsdag till söndag 11.00 till 16.00 hela sommaren. ( Midsommar stängt) 

  Läs mer…
  2023-06-20 09:13
 • REA på cykelkartor av den blå serien

  REA på cykelkartor av den blå serien

  Nu kommer kartförlaget med en ny cykelkarta, vi rear ut blå sortimentet medans vi lotsar in det nya gula sortimentet. 

  Läs mer…
  2023-05-08 09:11
 • Tintin är här för att stanna

  Tintin är här för att stanna

  Tintins äventyr har fascinerat generationer med sin journalistiska nyfikenhet. Nu kommer denna rättrådighetens mästare med sina kamrater att finnas i våra bokhyllor. 

  Läs mer…
  2023-05-04 13:51
 • Ny frakttariffer på 35:- vid order under 299:-

  Ny frakttariffer på 35:- vid order under 299:-

  På grund av ökade kostnader tvingas vi höja fraktavgiften från 29:- till 35:- per omgående

  Läs mer…
  2023-02-06 11:15

Fler nyheter

Tillagd i varukorgen