Fakta och fiktion om Vikingatiden, om vikingar och deras samtid samt deras sätt att leva

Vikingatiden: Man brukar av tradition säga att vikigarnas tid började i samband med räden mot klostret Lindisfarne år 793 men många menar att den började långt tidigare. Egentligen är den riktiga benämning, "den senare järnåldern" och tidsdefinitionen ca 800 till 1050. Men vi vet idag att ända tillbaka till 400 talet finns spår av att vi nordbor var vittberesta och många tjänstgjorde i de romerska legionerna. Begreppet vikingar inte samtida utan en senare romantisk etikett eller benämning som kom till senare under 1800-talet.
Hur som helst: vem vill inte sätta etiketten "en riktig viking" på någon som är tuff och framåt. Det vi kallar vikingatiden kittlar vår fantasi och vi har ett sug av att veta mer om denna tid av handelresor och krigståg. Österled som Västerled överallt kan vi hitta fynd och spår efter våra förfäder vikingarna.
På denna sida provar vi nu att samla allt från fakta till fiktion och även en del barnböcker i slutet. Väl bekomme, hoppas det smakar!

Fakta om vikingar och vikingatiden!

Vikingar i fiktion 

När vi i bokhandeln tog in Leif Selanders böcker blev vi sugna på att bredda området. Här kommer våra författare och fler kommer!

Väringasagan del I och II av Leif Selander

Leif Selanders : Väringasagan en serie om vikingatiden i flera delar. garanterat spännade läsning som håller sig till historiska fakta. Handlingen utspelar sig i Österled och vi får följa med ända till Miklagård, dagens Istanbul. 

Läs böckerna gärna i denna ordningen 

Vikingaserien av Agneta Arnesson Westerdahl

Vikingaserien är en rosad släktkrönika som utspelar sig under vikingatiden. En tid då människohandeln blir alltmer omfattande, Bärnstensvägen över Alperna utvecklas och folket från norr möter andra kulturer.Serien har många starka personporträtt, inte minst av kvinnor. Spännande resor och äventyr varvas med handel och vardagsliv, samtidigt som dramatiska händelser och drabbande känslor avlöser varandra. Författaren Agneta Arnesson Westerdahl är utbildad arkeolog och osteolog.

Vikingaseriens böcker ska läsas i denna ordning

Jomsviking av Bjørn Andreas Bull-Hansen 

Jomsviking en realistik serie om en spännande tid i Norsk historia. Jomsviking-serien har översatts till många språk och gjort succé i Norge och internationellt. Författaren driver även en mycket bra Youtubekanal som vi visa om du scrollar (mobil) eller kikar på sidans högra sida. 

Böckerna ska läsa i denna ordning. 

Vikingatiden- fakta och fiktion för de yngre läsarna

Från vårt kontor på Firmaboken ser vi Birka, vi finns på Mälaröarna som bär hundratals spår av vikingatiden. Historien kittlar fantasin hos barn och unga. Kanske rentav vägen in till mer läsande för många. 

Vikingatider Kommer inom kort
Människooffer Nyhet 2023
Leif Selander med två aktuella bokserier

Följ gärna Bjorn Andreas Bull-Hansen som berättar initierat om livet i norden och vikingarna. 

Birka Missa inte att besöka Birka. Den guidade turen är intressant, man känner historiens vingslag. det går båtar till ön under säsong.

Kontaktformulär

Vill du beställa något vi inte har hemma eller fråga om leveranstid, fyll i formuläret så svarar vi snabbt. Du är äben välkommen med idéer om nya böcker eller tips om annat som har med vikingatiden att göra. 

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.

Se avsnittet från Vetenskapens värld 1993 om Birka

Tillagd i varukorgen