Recensioner från Firmaboken

Första Blodet Amélie Nothombs - Första Blodet

Första Blodet av Amélie Nothomb

Det är inte ofta man får den känslan att den bok man läser är som ett smycke. Mycket ska passa in för att känslan ska infinna sig. Amelie Nothombs verk ”Första Blodet” som släpps 22 september 2023 uppfyller alla kriterier. Ett verk som har en gripande och lärande historia. En historia som automatisk gör att jag vill veta mer. Ett verk som får mig att stanna upp och tänka efter hur förunderligt och skört livet är. Kanske även något som får andra i vår samtid att blekna i jämförelse.
Bra gjort av förlaget Éditions J. 

Den högkvalitativa inbindningen, formatet, och det talande omslaget i varma färger omsluter en historia om en belgisk diplomat, författarinnans far Patrick Nothomb. I de dramatiska omständigheterna i Stanleyville 1964 slungas han in i händelsernas centrum och döms till döden. Inför exekutionsplutonen spelas han liv för hans inre och vi får villigt följa med. 
Belgien har alltid fascinerat samtidigt som det känns avlägset, här får jag som läsare insupa atmosfären från tiden för andra världskriget fram till händelserna i Stanleyville. 

Språket och stilen är berättande intill poetiskt. Jag har svårt att släppa boken när jag väl börjat läsa och då är jag ändå rätt kräsen på det jag läser. Tecknandet av gestalterna samt miljöerna lockar till mer läsning. Författarinnan är inte vem som helst utan Amelie Nothomb prisbelönt och sedan 2015 invald i Belgiska Litterära Akademien l’Académie royale de language et de littérature francaises de Belgique, Amelie som är född 1966 har ett trettiotal romaner på repertoaren. 

I boken som är en poetiskt biografi över Amélies far diplomaten. Här får vi även träffa den excentriske morfadern till Patrick, adelsmannen och poeten, man kan ana var ådran kommer från. Slutligen ett ord om förlaget EditionJ inriktat på franskspråkig litteratur i översättning som jag är tacksam för att de startat upp. Vi behöver fler högkvalitativa franskspråkiga författare i våra bokhandelshyllor. Boken "Första blodet" har översatts av Maria Björkman.

Vi får genom förlaget Édition J göra bekantskap men flera för oss nya författare. Jag läste romanen Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba, som förtjänar en egen recension: Coyote en bok som genom sitt språk berör. Framgångarna med ”Färskt vatten till blommorna” bör ge förlaget den stabilitet att fortsatt ge ut bra fransk litteratur i översättning.

Många tror att bokhandlaren har läst alla böcker han säljer, men det är en fysisk omöjlighet. På Firmaboken recenserar vi ett begränsat antal utvalda böcker i den mån vi hinner med, böcker som vi kanske känner lite extra för och vill ska nå en större publik. En del bokhandlare säger: "Böcker vi rekommenderar". 
Vi testar nu i höst/vinter med denna sidan och utvärderar till våren. 

Amélie Nothombs Första blodet är Amélie Nothombs trettionde roman och har belönats med franska Prix Renaudot 2021 och europeiska Strega-priset 2022.

Första blodet

Man ska inte underskatta överlevnadsglöden Amélie Nothomb  

Tillagd i varukorgen