Gustavianska tiden 1772-1809

Inget var som Gustavs dagar, en tid som lämnat ett romantiskt skimmer, men som var så mycket mer. Den upplyste monarken, upprustning av flottan, snille och smak, svält och krig. Vi på Firmaboken försöker samla och lyfta fram de delar i vårt sortiment som behandlar just den Gustavianska tiden. 

Vinjettbild Gustavianska tiden 1772-1809

En liten förklaring till vinjettbilden för Gustavianska tiden 1772-1809. 

Hagapaviljongen som av många anses vara Sveriges vackraste byggnad var Gustav III:s favorittillhåll de sista åren innan maskeradbalen. Bilden under paviljongen är från Gustav III:s bibliotek inne i paviljongen, väl värt ett besök.  Porträttet på Gustav III är hämtat från Drottningholm som även syns i nästkommande bild. Båten med slupen är från slaget vis Svensksund då Gustav III förflyttar sig i det som ska blir Sveriges största sjöseger någonsin.
Besöket vid Kostakademien ses som en symbol för konsternas beskyddare. Det svenska kulturliv blomstrar med franska och italienska inslag.
I övre högra hörnet ska vi se Gustav III i en Carousell vid Drottningholm, bilden under är detalj från samma tavla som vi hittar på Drottningholm.

Bilden nere i högra hörnet är lite speciell. Ett diorama från museet Arsenalen. Den lär inte finnas kvar där, men var under en tid inlånad på museet.  Som en liten pojk såg jag den i en jultidning från 50-talet. Ett litet konstverk i miniatyr, tennfigurer njuter av den varma sommarkvällen vid Hagapaviljongen , kanske någon gång under 1780-talet.  

Bilden är ett collage av foton som Firmaboken tagit vid olika museibesök. 

Har du frågor eller vill beställa något som vi inte visar på sidan så kontakta oss genom formuläret. 

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.
Tillagd i varukorgen