Georges Prosper Remi som blev pseudonymen Hergé

Hergé Hergé

Tintin var min första kontakt med kvalitetsserier. Det började med Tintin i Tibet och den härliga berättelsen om Tchang samt Jeti. 
Vilken fantasitriggare! Min kompis hade Kung Ottokars spira, tyvärr var den slut när jag skulle köpa den i mitten på 60 talet, det blev bibblan. Idag ska jag ta igen det, den står snart i min egen bokhylla, bland alla de andra numera sönderlästa exemplaren. Ytterligare fem barn har läst mina Tintin, och jag har läst dom högt.
... Kommer ni ihåg filmen Kramer vs Kramer, i en scen läser Dustin Hoffman för sin pojke ur Tintin...... det var bara så, det var bra kultur och accepterat. 

Många inslag i böckerna är idag förlegade, så är det bara, men en bra utgångspunkt för en diskussion med barn och barnbarn hur det en gång har varit. 

-------

Hergé som var en pseudonym för Belgaren Georges Remi föddes 1907. Redan 1929 skapade han det första albumet i serien. Hergé var även upphovsman till serierna Johan, Lotta & Jocko som många kanske är bekanta med. 
Redan 1923 började han medverka i den nationella scouttidningen för Belgien, Le Boy-Scout Belge, och 1924 började han signera sina teckningar med pseudonymen Hergé. Signaturen kommer av det franska uttalet av hans initialer i omkastad ordning, “RG”. Efter skolan fick Remi 1925 jobb på tidningen Le Vingtième Siècle (förkortat Le XXe Siècle, ”Det 20:e århundradet”) på prenumerationsavdelningen. Nu stratade en tid med tecknade av en del olika figurer; Pojkskouten Totor var inte helt olik den kommande Tintin.
Efter militärtjänsten i augusti 1927 återgick han till Le XXe Siècle som fotograflärling, litografibiträde och illustratör av specialsidor. När tidningen Le Vingtième Siècle startade ungdomsbilagan Le Petit Vingtième, blev Georges Remi utsedd som redaktör för bilagan. Första numret utkom den 1 november 1928.

Tintin skapades som en förebild för tidningens unga läsare. Serien Tintin var därmed född (10 januari 1929).

Solens tempel .

Med femte Tintin-äventyret Blå Lotus (Le Lotus bleu, 1934–35), började Hergé med den noggranna research och omsorg om detaljer som han skulle bli känd för. Denna noggrannare research och högre grad av realism gjorde att Tintin alltmer blev en renodlad äventyrsserie. Inslag av slapstick blev nerbantade (även om de aldrig försvann helt).

Under kriget, 1943, träffade Hergé serieskaparen Edgar P Jacobs. Från och med 1944 kom Jacobs att bli en frekvent medarbetare till Hergé, som färgläggare och tecknarassistent.

Hergé blev svartlistad och anklagad för att ha samarbetat med de ockuperande tyskarna, varför Tintin blev nerlagd i Le Soir.

När Hergé blev tagen till nåder och åter kunde börja publicera sina serier, gjorde han det i den nya serietidningen Tintin (Le Journal de Tintin)

När Jacobs 1946 ville stå med som medskapare till serierna, eftersom han gjorde en stor del av jobbet, sa Hergé nej. Jacobs slutade då arbeta för Hergé och skapade den egna serien Blake och Mortimer.

I slutet av 40-talet var Hergé tvungen att avbryta arbetet tillfälligt av hälsoskäl.

1952 anlitade Hergé ett antal medarbetare och grundade Studios Hergé. Studion prodecerade framgångsrikt flera serier. 
Under 60- och 70-talet utkom nya Tintin-äventyr inte längre lika frekvent som tidigare. Hergé lär ha haft Tintin i Tibet som sin personliga favorit bland alla Tintin-äventyr.

Hergé gick bort 3 mars 1983, mitt i arbetet med det som kom att bli det sista Tintin-äventyret, Tintin och Alfabetskonsten (Tintin et l’Alph-Art).

Faktabasen i denna artikel är hämtad från rogersmagasin.com
Vill du läsa mer om Hergé gör du det bäst på rogersmagasin.com

Lista på Tintins äventyr och när de ursprungligen producerades 
samt länk till vår shop där du kan läsa mer om just detta äventyret

Tintin i Sovjet (1929-30)
Tintin i Kongo (1930-31)
Tintin i Amerika (1931-32)
Faraos cigarrer (1932-34)
Blå lotus (1934-35)

Professor Kalkyls konversationslexicon

En hyllning till ett vetenskapligt universalgeni!

Tintin

Tintins äventyr startade som comic strip 1929 i dagstidningen Le Vingtième Siècle (i kortform Le XXe Siècle – ”Det 20:e århundradet”) Det som fängslar läsaren är det rika persongalleriet som följer de olika magasinen. Idag en av världens mest sålda serier med över 200 miljoner album i mer än 50 olika språk. 

Tintins äventyr är även filmade ett antal gånger

 • Tintin i piraternas våld (Tintin et le mystère de la Toison d’Or, 1961)
 • Tintin och de blå apelsinerna (Tintin et le oranges bleues, 1964)
 • Solens tempel (Tintin et le temple du soleil, 1969), animerad
 • Tintin och hajsjön (Tintin et le lac aux requins, 1972), animerad
 • Tintins äventyr:Enhörningens hemlighet (The Adventures of Tintin, 2011), animerad

Det har också blivit producerad som tecknad tv-serie:

 • Tintins äventyr (Les agenturens de Tintin, 1957) i 8 avsnitt
 • Tintin (The Adventures of Tintin, 1991) i 21 avsnitt
  ©Rogersmagasin.com

Vill du läsa mer om Tintin gör du det bäst på rogersmagasin.com

Som liten grabb var det en gissningstävling vilka figurer som hörde hemma i vilka äventyr. I mitten på 60-talet var det sällan någon som hade alla tidningar vilket gjorde gissningarna intressanta och vilda. 
Bilden har vi lånat från Tintin i Tibet Illustrationsförlaget ©Casterman 1963 

Tintin persongalleri Omslaget ger prov på det rika persongalleriet - klickar du på bilden kommer du till vår avdelning med seriealbum och serierelaterat
 • Stor uppladdning med nya titlar

  Firmaboken utvidgar sortimentet inom fler områden men främst kultur historia och natur. Detta genom ett större inköp av böcker från ett förlag som styr om sin verksamhet. 

  Läs mer…
  2024-02-25 13:40
 • Fler böcker om Sveriges 1600-tal

  Fler böcker om Sveriges 1600-tal

  Ett litet textutlägg om bilden som nu toppar vår sida om Sveriges Stormaktstid. 
  Bilderna är ett collage som lyfter fram några av de minnen som finns av Sveriges 1600-tal
  En speciell hemsida som stöd för firmaboken planeras för att utveckla jakten på vår tidigmoderna historia. 

  Läs mer…
  2023-10-27 09:48
 • Armén 500 år

  Armén 500 år

  Firanden av 500 år duggar tätt. Flottan, Gustav Vasas trontillträde och nu senast svenska armén 500 år

  Läs mer…
  2023-09-11 11:33

Fler nyheter

Tillagd i varukorgen