Italiensk litteratur

En ny del av Italien Special, vi börjar med författarinnan Donna Leon och hennes deckare i Vendig miljö. Snart visar andra Italienska författare sina verk här.

Umberto Eco Foto: Ulla Montan

Umberto Eco (f. 1932) i Alessandria, Italien, är författare, litteraturvetare, historiker, medeltidsexpert och filosof. Han var också professor vid Universitetet i Bologna mellan åren 1971 och 2007. Han blev känd för den breda publiken med romanen Rosens namn. Berättelsen handlar om en munk som utreder en serie mord med anknytning till klostrets bibliotek. Ecos främsta förtjänst låg i att översätta de medeltida kontroverserna och irrlärorna till modernt språkbruk så att läsaren kunde tillgodogöra sig verket utan att vara teolog. I berättelsens slut finns bara munken som i sina försök att restaurera biblioteket med det skräp som återstår försöker skapa en mening. 

Han är numera bosatt i Milano tillsammans med fru och 30 000 böcker. Han har skrivit ett stort antal romaner men också flera konstböcker

Giorgio Faletti Giorgio Faletti

Giorgio Faletti har varit verksam både som advokat och reklamman, musiker och skådespelare, men även som formel 1-förare. I dag är han en av Italiens mest framgångsrika deckarförfattare. Han har bland annat jämförts med både Tom Clancy och Ken Follett.

Giorgio Faletti föddes i Asti i Italien 1950 och slog igenom som författare 2002 med thrillern Jag dödar (2007 på svenska) som sålde i över tre och en halv miljon exemplar i Italien. Andra böcker av Faletti översatta till svenska är Ögat som ser (2009) och Jag är Gud (2010). 2005 fick Giorgio Faletti ta emot det prestigefulla De Sica-priset i litteratur. En kvinnohandlares anteckningar är den första boken av Faletti som utkom på Forum 2012. Hans skickligt skrivna och psykologiskt nyanserade romaner har översatts till över 25 språk. Han bor nu på ön Elba utanför Toscanas kust.

Donna Leon Donna Leon

Efter sina universitetsstudier följde amerikanskfödda Donna Leon med en klasskamrat till Rom. Hon förälskade sig omedelbart i Italien, och stannade där i ett år. Efter detta år i Italien följde en tid när Leon flackade runt i världen som lärare i engelsk litteratur, med Jane Austen som specialitet - en "legosoldat i litteratur", som hon själv uttrycker det. Leon undervisade i Schweiz, Kina, Iran, Saudiarabien - och Venedig. Leons bästa vän och familj bor i Venedig - en familj som Leon adopterat, och 1981 slog hon sig ned för gott i staden. En dag satt Donna Leon och några vänner och diskuterade skämtsamt hur man bäst skulle kunna ta kål på en tysk dirigent som de alla avskydde. Hon insåg att det var en bra intrig till en bok, och skrev ned den - mest på skoj. Manuset låg i Donna Leons skrivbordslåda i två år innan hennes vänner övertygade henne att skicka det till en deckartävling i Japan - en tävling hon vann.
Hon fick bokkontrakt och är sedan 1992 en väletablerad deckarförfattare i Europa. Hennes böcker ges dock inte ut i Italien då hon vill behålla sin anonymitet. Men Leon får ändå tåla att busslaster med turister kommer till Venedig för att följa i kommissarie Brunettis fotspår. Kommissarie Brunetti är den sympatiske huvudpersonen i Donna Leons böcker. Till skillnad från många andra deckarhjältar är han lyckligt gift och är en i grunden vänlig själ. Däremot får man i Donna Leons böcker en inblick i Italiens nätverk av politiker, maffia och medier. Boven i dramat hamnar sällan i fängelse eftersom det ofta är så det ser ut i verkligheten.

Donna Leons böcker är översatta till 34 språk. För sin nionde roman Mäktiga vänner fick hon en Silver Dagger av Crime Writers Association.

Fler nyheter

Tillagd i varukorgen