Vi är Firmaboken

Vi har böckerna för dig. Firmaboken är en liten privat och fristående aktör. Vi är medlemmar i Bokhandlarförbundet och Svenskt Näringsliv. Du kan läsa mer om oss här.  Våra starka ämnen är djur och natur, företagande, språk och resor. Men vi strävar efter att ha ett allmänt sortiment. 
Vårt sortiment förändras succesivt, Välkommen till vår bokhandel. 

Du kan enkelt komma i kontakt med oss

All handel med Firmaboken sker här på internet, med leverans från Stenhamra, Mälaröarna.
Vi har även en butik vid sjön Tysslingen, Rånnesta.
Har du specialfrågor? Använd gärna frågeformulär i shoppen.  
Firmaboken - RLK AB
Knosterstigen 9B
179 61 Stenhamra
Köpvillkor hittar du här: 

Du kan vid brådskande ärenden kontakta oss genom: 
reine.lindholm@icloud.com
Tel +46 (70) 9706085

Säker betalning via Payson!

Vi anlitar Payson för säker hantering av betalningslösningar. För företag har vi även möjligheten att fakturera.

Firmaboken på Twitter Följ oss även på Twitter!
Firmaboken på LinkedIn Följ oss på även LinkedIn
Tysslingesjön - Möt svanarna

Tysslingesjön - Möt svanarna

Varje år samlas tusentals svanar i den grunda fågelsjön i Östra Närke. En naturupplevelse som följs över hela Europa.  

Här passerar och rastar cirka 8.000 sångsvanar varje vår, det sker under 4-6 veckor. Detta är ett mäktigt skådespel, som också varje år lockar tusentals besökare till Rånnesta.


Sedan 1997 har medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening varje morgon räknat de rastande sångsvanarna under svanrasten. Fram till 2009 fanns en anställd vid Naturens Teater i Rånnesta , som jobbade med svanräkningen. Men redan från starten 1997 var det många frivilliga , som hjälpte till med detta omfattande räknings och inventeringsarbete. Under de fem senaste åren har svanräkningen varje morgon skötts av frivilligarbetare från föreningen på ideell basis. Under de två senaste åren har också medlemmar från Närkes Ornitologiska Förening guidat besökarna under varje helg som svanrasten pågår.


Det finns uppgifter om att svanar funnits vid sjön ända sedan mitten på 1800-talet. Med säkerhet vet vi att det fanns runt 2000 rastande sångsvanar på 1950-talet. Under 1960- och 1970-talen minskade svanarna vid Tysslingen, men sedan sjön började restaureras under 1980-talet återvände svanarna åter till”Svansjön”.

Den hittills högsta dagssiffran är 5.403 sångsvanar och den noterades den 17 mars 2017.

Bästa platsen att få se sångsvanarna på nära håll är Rånnesta, alltså norra delen av Tysslingen. Här matas sångsvanarna under svanrasten, genom Stödföreningen Tysslingens försorg,  med blandsäd av korn och havre. Det gör att man som besökare kan komma riktigt nära en fågel, som normalt sett är väldigt skygg.


Sångsvanarna drar också till sig mängder med andra fåglar. I norra delen av Tysslingen, där det ofta finns öppet vatten i utloppen av Blackstaån och Frösvidalsån, samlas mängder av gäss och änder. Här kan man bland annat se sädgäss, spetsbergsgäss, stjärtänder och bläsänder som stannar till för att rasta innan de skall vidare mot norr.

Läs mer om fågellivet och fåglar!

Vill du veta mer?  Besök Tysslingens hemsida. 

2021-04-12 17:47